Geschreven door 16:09 Boeken, Verdieping

Ik, God en mezelf – Mystiek als deconstructie

Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Sjibbolet Ik, God en mezelf – Mystiek als deconstructie van Marc De Kesel.

De auteur leest, met oneigentijds geduld, een aantal passages uit onze rijke mystieke traditie. En wat blijkt? Het gaat in die teksten slechts zelden over mystieke ervaringen, en zeer vaak over ‘ik’ en over ‘mezelf’. Zodra ‘God’ daarbij betrokken wordt, fungeert Hij vooral als een analytisch mes, dat het ‘ik’ kritisch lossnijdt van het ‘zelf’ waarmee de auteur danig aan het worstelen is.

Mystiek als deconstructie: ziehier de centrale insteek van dit atypische boek. Met ‘God’, ‘ik’ & ‘mezelf’ als handzame tools.

Marc De Kesel is filosoof en bijzonder hoogleraar Theologie, Mystiek en Moderniteit aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij is tevens verbonden aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Hij publiceerde onder andere Niets dan liefde. Het vileine wonder van de gift (2012), en recenter Zelfloos. De mystieke afgrond van het moderne Ik (2017) en Het münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen (2019).

Auteur: Marc De Kesel
Titel: Ik, God en mezelf. Mystiek als deconstructie
ISBN: 978 94 9111 048 1
Reeks Sjibbolet Filosofie
Luxe paperback, 296 pagina’s, € 24,99
Verschijnt 19 mei a.s.

(Visited 314 times, 1 visits today)
Sluiten