De Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) raakte in de jaren 1970 eerst bekend in Nederland en Vlaanderen voordat hij doorbrak in Frankrijk. Inmiddels is zijn filosofie die vertrekt bij het gelaat van de ander, niet meer weg te denken uit de naoorlogse filosofie en theologie. Ook in praktische zin inspireert Levinas’ denken een groeiend aantal professionals in de zorgsector en het management.
Roger Burggraeve is een van de grote Levinas-kenners van het eerste uur in de Lage landen. Zijn hele werkzame leven is hij met deze denker bezig geweest. Ook in dit nieuwste boek, waarin hij het actuele belang van de kleine goede daden doordenkt, is Levinas zijn voornaamste inspiratiebron.
Zijn mensen wolven voor elkaar of elkaars hoeders?, vraagt Burggraeve zich in dit boek af. Kiezen we voor een samenleving gebaseerd op egoïsme of op genereuze verantwoordelijkheid? Het ethisch appel dat uitgaat van het gelaat van de ander vormt voor hem de toetssteen in het zoeken naar de grondslagen voor humaan samenleven.
De kleine goedheid is daarmee een breekijzer die elk sociaal, economisch en politiek systeem openbreekt. Zij opent een nieuw perspectief op de toekomst: ‘Ze wint nooit, maar wordt ook nooit overwonnen.’ Zo is ze de vonk van de Oneindige in het eindige!
Over de auteur
Dr. Roger Burggraeve (1942) is emeritus hoogleraar moraalfilosofie aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.
Boekgegevens
Auteur: Roger Burggraeve | Titel: Geen toekomst zonder kleine goedheid. Naar genereus samenleven in verantwoordelijkheid vanuit Emmanuel Levinas | Aantal pagina’s: 296 | ISBN: 9789085285595 | Prijs: € 21,95
Klik hier voor meer informatie over dit boek of om dit boek te bestellen.
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne in samenwerking met Halewijn
Bron: Berne Media