Geschreven door 15:43 Verdieping • 4 Reacties

Overgeleverd aan het niet-weten

Het niet-weten is geen privilege van de mystiek. Socrates zei het al: Het enige wat wij weten is dat we niet weten. Het is een universeel menselijk gegeven. Wij leven in een ‘wolk van niet-weten’, zoals het mysterieuze middeleeuwse geschrift luidt. Alleen daar, waar dat besef aanwezig is, kan God beginnen. God duikt op in de leegte van het niet-weten. Meer dan ooit leef ik nu zelf in het niet-weten, tot in het fysieke toe.

Door: Wim Jansen | Foto: Filou van de Velde

Ik weet niet wat er in mijn lichaam gebeurt.
Ik weet niet hoe ziek ik misschien ben.
Ik weet niet waar dit eindigen zal.
Ik weet niet of ik de zomer of een volgende lente haal.
Ik weet niet wat de PetScan volgende week zal laten zien.
Ik weet niet welke van mijn plannen nog doorgang zullen vinden.

Maar dat weet niemand.
Het is de positie van de mens.
Het is de positie van alle creatuur.

De eendagsvlinder weet niet of zij de avond zal halen.
De trekvogel weet niet of hij zijn bestemming zal bereiken.
De leeuwin weet niet of zij vandaag een prooi zal bemachtigen voor haar welpen.
De merel weet niet of zijn jongen vogeltjes voor de kat zullen zijn.
De moeder weet niet of haar baby gelukkig of ongelukkig zal worden.
De verliefde weet niet of zijn liefde duren zal.

Niemand weet het.
Dit is het leven.
Dit is het lot van mens en dier.

Ik weet niet hoeveel mensen ik misschien heb gekwetst in mijn leven.
Ik weet niet voor hoeveel mensen ik het verschil heb kunnen maken.
Ik weet niet wat mijn vele woorden hebben uitgericht.
Ik weet niet wat er van mijn kleinkinderen zal worden.
Ik weet niet of ik genoeg liefde heb gegeven.
Ik weet niet hoe lang ik nog leven zal.

Niemand weet het.
Maar ik vertrouw mij toe aan het niet-weten.
Ik vertrouw mij toe aan Liefde – en weet genoeg.

Over Wim Jansen
Wim Jansen (1950) is theoloog, schrijver en dichter, aan christendom en religie voorbij – en uitgekomen bij de mystiek van de Liefde. Hij is emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg en was ook lange tijd werkzaam in het onderwijs, met name aan de Hogeschool Zeeland. Op zaterdag 30 maart werd zijn nieuwe boek Telkens een lichtkring dieper gepresenteerd in Vlissingen. Zie voor achtergronden en eerdere publicaties zijn website www.wimjansen.nu.

(Visited 446 times, 1 visits today)
Sluiten