Geschreven door 08:45 Verdieping • Een reactie

Anders kijken naar kanker

De taal van de oncoloog is onverbiddelijk. Kanker is afbraak. Een vijand. Vernietiging. Dat is ook zo. Helaas weet ik er persoonlijk alles van. Zeker na mijn laatste Pet-CT-scan, die er vervaarlijk uitzag. Maar ik ervaar ook een andere kant: de kanker in mijn lijf als goddelijk proces. Als weg van liefde. Groei in liefde. De hindoeïstische god Shiva, de god van vernietiging en schepping, helpt me om mijn ziekte hoopvol te duiden. In de taal van de verbeelding.

Door: Wim Jansen | foto: Pixabay

Pet-CT-scan

Zo kun je het zeggen:
meneer K rukt op in mijn lijf
en hij licht overal op in mijn botten.

Dat is de taal van de oncoloog.
Maar ik spreek liever de taal van de verbeelding.
Want zo ervaar ik het.

Shiva, de god van de vernietiging en de schepping, is bezig mij te onttakelen.
Mijn lichaam moet worden afgebroken om mij terug te brengen tot mijn kern.
Tot mijn naakte bestaan van energie: liefdesenergie.

Shiva is bezig mij los te maken van mijn tijd- en ruimtegebonden gestalte.
Is bezig mij tot een nieuwe schepping te maken.
Een schepping die volkomen vrij is om te waaien waarheen mijn liefde wil.

Shiva bereidt mij voor op mijn nieuwe bestaan.
Om in jullie harten te kunnen wonen.
Te stromen en vloeien en branden.

Beklaag mij niet.
Want ik ben bezig te worden ontmanteld
tot pure liefde.

Over Wim Jansen
Wim Jansen (1950) is theoloog, schrijver en dichter, aan christendom en religie voorbij – en uitgekomen bij de mystiek van de Liefde. Hij is emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg en was ook lange tijd werkzaam in het onderwijs, met name aan de Hogeschool Zeeland. Op zaterdag 30 maart werd zijn nieuwe boek Telkens een lichtkring dieper gepresenteerd in Vlissingen. Zie voor achtergronden en eerdere publicaties zijn website www.wimjansen.nu.

(Visited 182 times, 1 visits today)
Sluiten