Geschreven door 13:45 Actueel, Agenda

Open-kloosterretraite rond leven en werk van Etty Hillesum

Van maandag 8 t/m vrijdag 12 mei 2023 wordt er in Klooster Nieuw Sion in Diepenveen weer een ‘Open klooster’ georganiseerd. Dit keer gaat het ‘Open klooster’ over het leven en werk van Etty Hillesum. Het programma is nog in ontwikkeling, maar de week is al redelijk dichtbij dus is het goed om belangstellenden alvast te informeren.

Idee van de week zal zijn te onderzoeken wat Etty Hillesum nu betekent, ruim veertig jaar nadat haar de eerste keuze uit haar dagboeken plechtig werd gepresenteerd in het Amsterdamse Concertgebouw, honderd meter van de plek waar ze geschreven werden. En een half jaar na publicatie van een goed gedocumenteerde biografie waarin een nieuwe Etty verscheen, diep en authentiek en gelovig als vanouds maar nu soms ook ergerlijk jaloers en dominant. Heiligen zijn zelden de onkreukbare personages waar ze voor doorgaan, hun reputatie is vaak gewoon een kwestie van idealisering en beeldvorming. Biograaf Judith Koelewijn corrigeerde het beeld en dat levert meteen een mooie vraag op. Is Etty Hillesum nu heilige af? Kunnen we haar nu eindelijk zien als gewoon mens, echt mens? Of is haar biografie een bewijs dat je vanaf nu beter elk heiligenbeeld met een korreltje zout kunt nemen? En een aansporing eindelijk eens wat ontspannener met het fenomeen heiligen om te gaan?

Feit blijft in elk geval dat Etty Hillesum een keuze maakte die voor menigeen – of bijna voor iedereen? – moeilijk is om te volgen. Ze wilde solidair zijn met gedeporteerde mede-Joden, met ‘haar volk’ zoals ze het zei, ze begreep ze niet wat haar zo speciaal maakte dat zij het gevreesde lot moest ontlopen. Voor zover dat haar al duidelijk was, ze hield van meet af rekening met verschillende scenario’s. Met uitputting of iets als vergassing (geruchten daarover belanden in haar dagboeken), maar ook met overleven en later een gevierd schrijver worden. Een intellectueel ambassadeur pendelend tussen Rusland en West-Europa.

Als gezegd: het programma staat nog niet vast. Uit de groslijst van ideeën noemen we de volgende, om een beetje een beeld te krijgen:

  • Contemplatieve dialoog rond een passage uit de dagboeken.
  • Dagboekteksten zingen tijdens de getijden (speciaal voor deze retraite op muziek gezet).
  • Lees-uitvoering van een toneelstuk van Willem G. van Maanen, Etty (1988).
  • Christien Brinkgreve. Overdenking over de Israëlische auteur David Grosmann als een ‘Etty nu’
  • Guus van Loenen. Vergelijking met gitaar tussen EH en Leonard Cohen.
  • Just van Es. Overdenking over EH als voorloper van hedendaags geloven.
  • Kijken naar NPO-documentaire over Judith Koelemeijer of naar de film ‘Het denkende hart van EH’, van Pat van Boeckel.

Als altijd zijn de ochtenden stil, ’s middags en ’s avonds is er ruimte voor contact. Tijdens de avondmaaltijd kan er ook aan tafel worden gesproken.

Praktische informatie:
Datum: 8-12 mei 2023
Locatie: Klooster Nieuw Sion in Diepenveen
Organisatie: Annette Bak, Karen Voors en Jan Oegema
Kosten: 625 euro, onder voorbehoud van kostenstijgingen
Max aantal deelnemers: 20
Heb je interesse of vragen, mail naar annette.bak@kpnplanet.nl of kijk op www.openklooster.nl
Annuleringsregels: ingeschreven maar toch verhinderd? Je kunt kosteloos annuleren tot acht weken voor aanvang. Daarna volgt geen restitutie en word je vriendelijk verzocht het overgeboekte bedrag te beschouwen als donatie.

Bron: Openklooster.nl

(Visited 355 times, 1 visits today)
Sluiten