Geschreven door 18:12 Agenda, Verdieping

Programma ‘Open klooster’ 2024/2025 bekend

Hieronder het programma van het Open klooster voor het seizoen 2024/2025. In het kort, later volgt op deze website veel meer informatie. Pak dus je potlood en agenda!

(1) 6 oktober 2024. Informatiezoom Woestijnretraite met Karen Voors en Hilde Keteleer
(2) 20 oktober 2024, Rotterdam. Leesclub met Hilde Keteleer n.a.v. haar roman Omheind
(3) 1 januari 2025. Nieuwjaarswandeling in Bilthoven
(4) April 2025. Egypte. Woestijnretraite o.l.v. Karen Voors
(5) 5-9 mei 2025. Egmond. Retraite rond de psalmen in de bewerking van Lloyd Haft
(6) 7 september 2025. Leesclub rond De smaak van stilte, van Bieke Vandekerckhove. 

Ad (1)
Informatie-zoom over de 5-daagse woestijnretraite in Egypte (gepland voor april 2025). Wat hebben we voor ogen?
Datum zoom: zondag 6 oktober, 14.00-15.00 uur. Voor wie? Voor iedereen die nieuwsgierig is.
De woestijn lijkt een goede plek om stilte en landschap te ervaren op een nieuwe en heel andere manier dan we gewend zijn. Tijdens de zoom geven we een idee van de reis en praktische informatie.

Ad (2)
Hilde Keteleer over haar roman Omheind (2014): Ik heb een boek willen schrijven over identiteit en over hoe onze herinneringen deze identiteit vormen. Omheind is een liefdesverhaal, en ook een verhaal van verlies en pijn. Het brengt ons van het Vlaamse platteland naar het woestijngebied Wadi Rum in Jordanië. Het samenleven in een Vlaams gezin wordt gespiegeld aan het samenleven van volken in het Midden-Oosten.

Ad (3)
Waar & hoe laat: Station Bilthoven, 13:30-16:30  uur.
Na een verrassend mooi experiment vorig jaar maken we er meteen een traditie van. Een rondje door de Ridderoordse bossen en onderweg stil staan voor gesprekken en invallen. Warme thee en koekjes mee. Geen kosten.

Ad (4)
Nadere informatie volgt.
Karen Voors deed afgelopen april een woestijnreis samen met Hilde Keteleer. Karen: Het is heel stil in de woestijn, maar niet doodstil. Je hoort de wind. Ik herinner me ’s nachts het blaffen van de woestijnvosjes. De lawaaierige afwisseling van de stad maakt plaats voor traag droog landschap waarin alles geleidelijk gaat en kijken aandacht vraagt en tijd. Je lichaam dringt zich op. We organiseren de retraite samen met Hilde, die het gebied goed kent en het praktische deel coördineert.

Ad (5)
Retraite m.m.v. Lloyd Haft, Kathie Su, Jan Oegema. Max 15 deelnemers.
Waar: Adelbert Abdij, Egmond. Kosten ca 550 euro.
Dit idee werd geboren na een leesclub met Lloyd Haft over zijn psalmbewerkingen. Tijdens de retraite lezen we opnieuw zijn psalmen en gaan we in gesprek met de auteur. Werkvormen: interview, contemplatieve dialoog, zko’s (zeer korte overdenkingen), leerhuis, gesprek vanuit de stilte, samen zingen. We volgen de getijden van de abdij. Vooraf schrijven en delen we allemaal iets over onze favoriete Lloydregels.

Ad (6)
Bieke Vandekerckhove overleed op 7 september 2015. Precies tien jaar later herlezen we haar boek. De leesclub wordt mogelijk gecombineerd met het kijken naar Stilvallen, een documentaire van Pat van Boeckel, of een lezing door Jan Oegema. 

Voor meer informatie: klik hier.

Bron: Open klooster | Foto: Pixabay

(Visited 92 times, 1 visits today)
Sluiten