Geschreven door 08:43 Actueel, Agenda

Online lezing – ‘Esoterisch christendom: verborgen wijsheid en mysteriën’

Het esoterisch Christendom is een bron van inspiratie voor velen! Esoterisch christendom richt zich op de verborgen, innerlijke leringen van het christendom. In deze lezing verkennen we de esoterische leringen van Christus, die bedoeld zijn om de mensheid te leiden naar een hogere staat van bewustzijn en eenheid met het goddelijke. Ook gaan we in op de esoterische uitleg van verschillende belangrijke Bijbelse gebeurtenissen. Wat betekent de kruisiging en opstanding in dit perspectief? Wat betekenen de inwijdingsmysteriën in de esoterische tradities? Wat is de verborgen betekenis van symboliek en eucharistie? En wat wordt bedoeld met de mystieke, mythische en historische Christus?

Een belangrijk uitgangspunt binnen het esoterisch christendom is dat de werkelijke betekenis van Christus’ leringen vaak verborgen is achter symbolen en metaforen die niet letterlijk maar spiritueel moeten worden begrepen. De esoterische leringen bieden aanwijzingen voor het ontwaken van het bewustzijn en het bevrijden van de ziel van materiële beperkingen. Door het beoefenen van innerlijke discipline en zelfkennis kan men toegang krijgen tot deze diepere waarheden en een directe ervaring van het goddelijke bereiken. Het idee dat Jezus niet alleen een historische figuur was, maar gezien kan worden als brenger van het Christus Bewustzijn dat binnen de mens kan worden gerealiseerd, staat centraal.

In essentie leert esoterisch christendom dat ware kennis van God en het universum niet alleen door externe rituelen en doctrines kan worden bereikt, maar door innerlijke transformatie die leidt tot eenheid met het goddelijke. Deze innerlijke weg van spirituele groei wordt gesymboliseerd door de kruisiging en wederopstanding van Christus, welke niet alleen historische gebeurtenissen zijn, maar ook innerlijke processen die ieder individu kan ervaren.

In deze lezing bespreken we de esoterische achtergrond van inwijding als een proces van spirituele groei en transformatie, waarbij de inwijdeling of discipel stap voor stap dichter bij het goddelijke komt. Het belang van persoonlijke discipline, meditatie en morele zuiverheid in dit proces wordt daarbij benadrukt, net als spirituele toewijding en een diepere studie van de esoterische aspecten van het christendom. Begrip van de innerlijke waarheden is essentieel voor de spirituele evolutie van de mensheid en de uiteindelijke eenheid met het goddelijke. Ook gaan we in op de rol van geestelijke adepten die essentiële religieuze waarheden door de eeuwen heen hebben doorgegeven.

In deze lezing gaan we dieper in op de innerlijke leringen, wijsheid en mysteriën van het esoterisch christendom. Laat je inspireren en ontdek hoe oude esoterische wijsheid een innerlijke bron van inspiratie kan zijn in ons leven in deze tijd!

We laten ons in deze lezing inspireren door de theosoof Annie Besant, auteur Richard Smoley, de Antroposofische zienswijze van Rudolf Steiner, de Nederlandse pastor Hans Stolp, schrijfster Margarete van den Brink en anderen.

Onderwerpen in deze lezing

  • De verborgen kant van religies
  • Esoterische waarheden achter het Christendom
  • De kruisiging, opstanding, hemelvaart en Pinksteren in esoterisch perspectief
  • De mystieke en historische Christus
  • Inwijdingsmysteriën en spirituele groei
  • Christelijke rituelen en symbolen in esoterisch perspectief

Deze lezing vindt plaats in samenwerking met de Theosofische Vereniging Nederland. Meer informatie over de lezingen en andere evenementen treft u op de website van de Theosofische Vereniging www.theosofie.nl en op de website van José van der Loop www.yogafilosofie.nl

Je ontvangt achteraf een samenvatting van de lezing en links naar geschriften, methodes, filmpjes die tijdens de lezing besproken worden. Je hoeft geen voorkennis te hebben. Meer informatie vind je op www.yogafilosofie.nl onder agenda.

De lezing wordt gegeven door: José van der Loop.

Datum: maandag 14 oktober

Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur

Kosten – 15 euro – na betaling via Tikkie of per bank ontvang je een Zoom link

Locatie: online via Zoom

Aanmelden via: yogafilosofie@gmail.com

(Visited 88 times, 3 visits today)
Sluiten