Geschreven door 12:19 Verdieping • 6 Reacties

Geen zwaarte en geen zwart – maar hoe dan wel?

Onlangs mocht ik weer eens voorgaan in twee uitvaartdiensten. Dat beschouw ik als een feest om te doen. Een feest, ja. Het is een voorrecht om het leven en de persoon van de gestorven geliefde in een hoger verband te tillen. Te verheffen in het licht van de eeuwigheid. Wat mij opviel was dat ik er nu – nog meer dan vroeger – naar kijk vanuit mijn eigen situatie. Hoe zou ik het voor mezelf willen? En vooral: niet willen? Een verlanglijstje…

Door: Wim Jansen | Foto: Pixabay

Geen zwaarte
Kom, laat ik hier eens een vrolijk boekje open doen over het feest dat mijn uitvaart mag zijn. Heel lang zal het niet meer duren en alle tijd die ik nog krijg is sowieso een feest, dat ik ook uitbundig en intens geniet. Met andere woorden: deze laatste levensfase ervaar ik bepaald niet als zwaar. Zo geheel anders dan, blijkbaar, de meeste mensen.
Tijdens de nazit van de meest recente uitvaart sprak iemand mij belangstellend aan op mijn ziekte en zei zorgelijk: ‘U maakt zeker een zware tijd door…’ Hoe goed bedoeld is dit alles! Daar ben ik mij van bewust. Maar tegelijk, hoe invullend en clichématig is zo’n opmerking. Laat iemand die een ongeneeslijke ziekte doormaakt zelf bepalen hoe hij of zij dat beleeft.

Ik gaf dan ook meteen lik op stuk: ‘Nee, in het geheel niet! Ik ervaar deze periode juist als een van de meeste intense en inspirerende van mijn leven.’
Ik kan dat zo ervaren omdat ik de dood beschouw, niet alleen als bij het leven horend maar juist als bekroning van het leven. De opmaat tot de volkomen liefde die je God zou kunnen noemen. Hoe dat eruit zal zien weet niemand. Ik weet alleen – of liever: voel met al mijn vezels vanuit mijn intuïtie – dat ik terugkeer in het licht dat mij baarde.

Het is hereniging, een samensmelten in de ultieme liefde.
Daarom zie ik een uitvaart als een soort bruiloft.
Een feest dus.   

Geen rouwauto noch kist
Wat me – ook meer dan vroeger – opviel was die grote, lelijke rouwauto. Kan daar eens niet iets aan gedaan worden? Je komt bij kerk of zaaltje en het eerste wat je ziet is dat monsterlijke, meestal zwarte of grijze ding. Het bepaalt meteen de sfeer. Dat ie groot en duur en glimmend is verhult niet de grimmigheid van wat hier te gebeuren staat. Denk erom, mensen, er vindt hier een loodzware plechtigheid plaats waar alleen strakke gezichten bij passen.   

Een rouwauto heb je alleen nodig om het ‘stoffelijk overschot’ – wat een humoristisch woord eigenlijk: een restje – naar het mortuarium te vervoeren, niet om nog een prominente rol te spelen tijdens het ritueel.
Ik wil dat apparaat dan ook niet meer zien op mijn bruiloftsfeest.
Zelfs niet als ie wit is.
Hoe wil ik het dan?

Mijn lichaam, dat ik niet meer ben, rust dan allang in de aarde. Ergens in de Zeeuwse klei. Zonder kist. Dus voorafgaande aan het feest is mijn omhulsel al begraven. Het dient nergens meer toe in de viering. Ik ben dat niet meer. Helemaal niet meer.
En ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen dat heel goed beseffen. Daarom mogen zij zien wat ermee gebeurt. Ik wil dat ze erbij zijn als het in de aarde wordt gelegd. Dat ze leren dat het niet erg is, juist omdat ik het niet meer ben.
Daar zou ik zelf voor kiezen. Voor de aarde. Als je voor het vuur kiest – valt ook veel voor te zeggen – komt het op hetzelfde neer. Het lege omhulsel dat nu verbrandt, dat ben ik niet meer.

Waar ben ik dan?
Overal.
Het meest in jullie.
Als brandende liefde.
In de viering ben ik zichtbaar aanwezig als brandende kaars.
Heb je ook geen rouwauto meer nodig die daar buiten de sfeer staat te verpesten.

Geen zwart
Wat ik, naast de rouwauto, ook zou willen verbieden is: donkere pakken met stropdas! Die heb ik de laatste uitvaarten net weer iets te veel waargenomen. Je kunt niemand dwingen en ik mag niet over mijn graf heen regeren, maar ik doe het toch. Als ik mensen aantref in een donker pak met stropdas of in een al te nette, donkere blouse of jurk kom ik spoken in de feestzaal.

Ik zou daarentegen iedereen willen uitnodigen om te verschijnen in het liefst witte, maar op z’n minst lichte, vrolijke kleding. Als echte bruiloftgasten. Voor deze ene keer neem ik dan ook eens een Bijbeltekst letterlijk, namelijk die uit Prediker 9: Laat uw kleding te allen tijde wit zijn.’      

Denk erom, ik kom erop toezien.

Ik wil dat onze kleinkinderen van mijn uitvaart de herinnering meenemen van veel wit en licht. Dat buitenstaanders, als ze de stoet waarnemen, denken dat het een stoet feestgangers is. Wat ook zo is.
Laat het geluk zichtbaar zijn – het geluk in de laatste zin van het uitvaartgedicht Eind goed al goed van Gerard Reve:
‘… en daalt iets neer dat veel lijkt op geluk.’   

Geen anekdotes
Wat ik ook wil verbieden is: anekdotes die mijn leven en persoon zouden typeren. Alsook toespraken, inclusief elke vorm van lofprijzing. Mensen weten wel hoe ongelooflijk leuk en grappig ik geweest ben en wat voor een olijke snaak ik was. Dat is niet waarop je zit te wachten als je een geliefde aan de dood toevertrouwt.

Laat het niet over mij gaan, maar over wat mij inspireerde.
Niet over mijn persoonlijke geschiedenis maar over het grote perspectief waarvan ik deel uitmaakte. Niet over mijn eigenaardigheden maar over de essentie die mij juist weg riep uit mijn eigenaardigheden.
Niet over mijn karaktertrekken maar over de LIEFDE die deze juist overwon en in zich opnam.

Laat het gaan over het VUUR waarin mijn vonkje wordt teruggelegd, zoals in het gedicht Afscheidsfeest dat ik schreef voor mijn geliefde:

Geen zwaarte, liefste,  
nee, geen zwart en geen

geweeklaag rond een kist
waarin ik niet meer ben. 

Ja, vier veeleer
de vonken van ons vuur

dat branden blijft
voorbij dit eind.

Over Wim Jansen
Wim Jansen (1950) is theoloog, schrijver en dichter, aan christendom en religie voorbij – en uitgekomen bij de mystiek van de Liefde. Hij is emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg en was ook lange tijd werkzaam in het onderwijs, met name aan de Hogeschool Zeeland. Op zaterdag 30 maart werd zijn nieuwe boek Telkens een lichtkring dieper gepresenteerd in Vlissingen. Zie voor achtergronden en eerdere publicaties zijn website www.wimjansen.nu.     

(Visited 597 times, 1 visits today)
Sluiten