Geschreven door 11:02 Agenda

Lezing ‘Spiritualiteit uit de woestijn: levens en praktische wijsheden van de woestijnvaders- en moeders’

De Woestijnvaders- en moeders waren een groep christelijke monniken die in de woestijnen van Egypte leefden in de 4e en 5e eeuw. Zij leidden inspirerende levens in afzondering van het drukke maatschappelijke bestaan. Hun levens inspireren velen tot op de dag van vandaag. Deze monniken streefden ernaar om de eenheid met God of het hogere te ervaren in de louterende stilte van de woestijn en in de diepten van hun hart. In deze afzondering worstelden ze net als eenieder met hun menselijkheden. Hun wijsheden zijn opgetekend in vele boeken en geschriften.     

De woestijnmonniken bieden ons daarmee een schat aan levenservaring over de wijze waarop ze omgingen met bijvoorbeeld angst, woede, pijn, afgunst en onrust en het streven naar een atmosfeer van liefde, begrip en mededogen.

Wie waren deze spirituele atleten en waarom zijn zij belangrijk voor ons? Wat zijn de tijdloze wijsheden die de woestijnmonniken ons bieden en hoe kunnen wij deze in ons leven in de huidige tijd toepassen?

In deze lezing krijg je inzicht in de inspirerende raadgevingen en diepe wijsheden, levens en historische context van de woestijnvaders- en moeders. Maar ook praktische handvatten om die wijsheden in ons eigen leven toe te passen. Bijvoorbeeld de transformatieve werking van alleen zijn en stilte, de loutering van ascese, de kracht van contemplatief gebed en het streven naar het innerlijk verbonden zijn met God.

Onderwerpen in deze lezing zijn onder meer:
– Inleiding in de vroeg Christelijke traditie van de woestijnmonniken
– Enkele belangrijke geschriften
– Een kijkje in de levens van woestijnvaders- en moeders
– Inspirerende gezegden en praktische toepassing
– De diepe transformatieve werking van alleen-zijn
– De loutering van stilte en ascese
– Hoe het praktiseren van liefde, mededogen en vrede een innerlijke weg vormt
– De kracht van contemplatie en gebed
– Ruimte voor vragen en dialoog

Deze onderwerpen worden verrijkt met eigentijdse inzichten van moderne heremieten en spiritueel leraren. Én hier en daar wordt natuurlijk een verbinding met yogafilosofie gemaakt om verrassende gelijkenissen te duiden en over en weer te verrijken!

Je ontvangt achteraf een samenvatting van de lezing en links naar geschriften, methodes, filmpjes die tijdens de lezing besproken worden.

De lezing wordt gegeven door: José van der Loop.
Datum: maandag 26 februari 2024
Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur
Kosten – 15 euro – na betaling via Tikkie of per bank ontvang je een Zoom link
Locatie: online via Zoom
Aanmelden via: yogafilosofie@gmail.com

De lezing wordt gegeven door José van der Loop in samenwerking met de Theosofische Vereniging Nederland. Meer informatie: www.yogafilosofie.nl en www.theosofie.nl.

Bron: Ongrond

(Visited 159 times, 1 visits today)
Sluiten