Geschreven door 15:19 Actueel

Naar het land van de stilte

In stilte neerzitten, de meditatieve praktijk en het cultiveren van bewustzijn worden doorgaans beschouwd als voorbehouden aan hindoes en boeddhisten. Martin Laird toont in het eind vorig jaar verschenen Naar het land van de stilte aan dat de christelijke contemplatieve traditie haar eigen verfijnde onderricht heeft over het gebruik van een gebedswoord om het verstand vast te houden, over het werken met de ademhaling om tot stilte te komen, en over de inoefening van innerlijke waakzaamheid of aandacht.

Toch is dit boek niet zomaar een historisch overzicht van deze onderrichtingen. In Naar het land van de stilte zien we hoe de oude wijsheid van zowel het christelijke Oosten als Westen een antwoord biedt aan het actuele verlangen naar radicale openheid voor God in het diepste van het hart.

Het boek van Laird is niet zoals zovele inleidingen voor beginners. Hoewel het nuttig is voor wie ermee begint, dient dit boek toch vooral tot gids voor wie verlangt om nog dieper binnen te treden in de stilte van God. De kern van het boek focust op het omgaan met sleutelmomenten van strijd op het contemplatieve pad, wanneer de wervelwind van afleidingen of de bakstenen muur van verveling het moeilijk maken om verder te gaan. Laird toont aan hoe deze innerlijke worstelingen en zelfs kwetsuren, waarmee iedereen die bidt geconfronteerd wordt, als raadsels zijn die trachten ons uit onze innerlijke stilte te lokken. Uiteindelijk laat Laird zien hoe de wonden die we verwensen tot voertuigen worden van de genezende stilte waar we op zoek naar zijn, voorbij techniek en prestatie. De taal blijft altijd fris, direct en gericht op voorbeelden uit het concrete leven van mensen van wie het leven onvergelijkbaar verrijkt werd door de praktijk van de contemplatie.

‘Dit boek is anders. Er zijn veel boeken over contemplatie die je vermoeien, omdat ze ofwel een overvloed aan moeilijke woorden bieden, ofwel zo vlak en idealistisch zijn dat ze niet helpen. Dit boek is echter scherp, diepgravend, zonder clichés, geen psychopraat en geen ‘korte weggetjes’. Zijn eerlijkheid is verfrissend, zijn visie uitermate helder. Het is een zeldzame parel.’ – Rowan Williams, voormalig aartsbisschop van Canterbury

Over de auteur
Martin Laird, augustijn, geeft les aan de theologische faculteit van de Universiteit van Villanova (V.S.). Hij bestudeerde de kerkvaders te Rome, Londen en Oxford, en ontving een uitgebreide opleiding in contemplatieve disciplines. Hij geeft bezinningsdagen in geheel de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hij vertaalde of schreef tal van boeken en bijdragen, waaronder Gregory of Nyssa and the Grasp of Faith: Union, Knowledge and Divine Presence.

Boekgegevens
Voor meer informatie over dit boek en/of om het boek te bestellen: klik hier.

Bron: Boekhandel klooster Wittem | Foto: Pixabay

(Visited 115 times, 1 visits today)
Sluiten