Geschreven door 15:23 Verdieping • 2 Reacties

Het niets dat alles is (2)

Wanneer kan het besef dat wij het hart van alles en allen zijn in ons oplichten? Het kan niet echt worden beschreven en er is geen weg naar toe.

Door: Eddy Karrenbelt

Uit verschillende levensbeschouwingen zijn ons door de eeuwen heen teksten aangereikt, waarin de ‘klank’ van ‘het niets dat alles is’, de diepte van het hart, doorklinkt.

Joannes van het Kruis: ‘om te geraken tot het smaken van alles, heb smaak in niets; om te geraken tot het weten van alles, wil niets weten; om te geraken tot het bezit van alles, wil niets bezitten; om te geraken tot alles zijn, wees niets.’

Dionysius: ‘noch bestaat er van haar een woord, noch een naam, noch kennis, noch is zij duisternis, noch licht, noch is zij dwaling, noch waarheid, noch is er van haar ook maar enige vaststelling of wegneming’, want zij de volmaakte en enkele oorzaak van alles, is boven iedere vaststelling en boven iedere wegneming, het overstijgende.’

Ashtavakra Gita: ‘ik ben zonder grenzen, in wie niets geboren wordt, niets op zichzelf staat en niets met iets anders samenvalt; niets is, niets is niet.’

Ramana: ‘waar het ik verdwijnt, en oplost in zijn bron, daar openbaart het ene zich spontaan als Ik; dit is het hart, de totale volheid van zijn.’

Een tijd geleden schreef ik het gedicht ‘mijn hart’. Ik besefte toen nog niet echt, dat dit een eerste poging was om woorden te geven aan dat wat niet in woorden kan worden uitgedrukt: het onbenoembare, het Ene, de liefde met hoofdletters, ‘het niets dat alles is’.

mijn hart
ik geef het jou

het is groter
dan mijn handen

groter
dan mijn naam

groter
dan de diepte
van mijn stilstaan

groter
dan waar
ik van weet

groter nog
dan waar
ik van hou

maar het is
net zo groot
zo diep
zo wijs
zo lief
als dat van jou

En om terug te keren naar vòòr het begin:

jij bindt mijn handen en mijn voeten
jij legt jouw vinger op mijn mond
de beweging in mijn lichaam
zoekt in mijn hart z’n diepste grond

liever dan dat is mij niets

Eddy Karrenbelt heeft reeds geruime tijd een coach praktijk. Daarnaast schrijft hij liedjes en gedichten en treedt hiermee op. Hij heeft daarnaast ruime ervaring in leidinggeven. Dit vanuit een brede achtergrond: van binnenstedelijke projectontwikkeling en beheer openbare ruimte tot werk en inkomen en het brede sociale domein. Zijn inspiratie vindt hij in de mystiek. De gedichten staan in de bundel ‘Dat wat is’. Voor meer informatie: www.praktijkvoorbewustwording.com.

(Visited 282 times, 1 visits today)
Sluiten