Geschreven door 12:11 Agenda

Unieke voorstelling rond vrouwelijke vrijdenkers, vredestichters en vernieuwers

Women’s Voices is een unieke voorstelling met zang, muziek, poëzie en verhalen van vrouwelijke artiesten uit diverse culturen en spirituele tradities. In de schijnwerpers staan vocaal ensemble Wishful Singing, zangeressen Namgyal Lhamo en Sally Hanna, dichteres Randa Awad en woordkunstenares Gabriel Erlach. Ter ere van de 900ste verjaardag van Utrecht bundelen zij hun krachten in een rijkgeschakeerd programma rond vrouwelijke vrijdenkers, vredestichters en vernieuwers.

Op donderdag 10 november staat de voorstelling Women’s Voices in de Geertekerk en klinken liederen van middeleeuwse powervrouwen als Kassia en Hildegard von Bingen, Tibetaanse spirituele songs en meditatieve mantra’s, Egyptisch-koptische hymnen, hedendaagse composities en spoken word. In aanloop naar de voorstelling geeft Namgyal Lhamo een Tibetaanse zangworkshop en zijn er dialoogdiners in Leidsche Rijn en Kanaleneiland.

Inspiratie
Jeanneke den Boer van organisator Culture Connection: “In Women’s Voices klinken verhalen van vrouwen die hun eigen koers varen, hun idealen volgen en doorzetten ongeacht obstakels op hun pad. Vrouwen die zich inzetten voor een betere toekomst voor iedereen, voor vrede, vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Wat drijft hen en waar putten zij kracht uit? Dat fascineert mij. De artiesten hebben prachtige liederen en teksten hierover bij elkaar gebracht: van een wonderschone compositie uit de 9e eeuw van de Byzantijnse non Kassia tot een gloednieuw indringend gedicht van de Utrechts-Palestijnse Randa Awad; van een Tibetaanse mantra voor vrede van Namgyal Lhamo tot een Egyptische Maria-hymne van Sally Hanna. Geweldig om die schitterende muziek en woordkunst vol spirituele rijkdom te kunnen presenteren in een van de mooiste kerken van Utrecht voor een breed publiek van vrouwen èn mannen van alle culturen.”

Verdiepend programma
Namgyal Lhamo geeft op 23 oktober een workshop Tibetaanse zang en mantra’s in de Werfkring. Tijdens dialoogdiners met culturele omlijsting maken we nader kennis met de optredende artiesten en met elkaars verhalen. In Resto VanHarte Leidsche Rijn op 28 oktober en Resto VanHarte Kanaleneiland op 1 november i.s.m. Utrecht in Dialoog.

Artiesten
De vijf klassiek geschoolde zangeressen van Wishful Singing beheersen een brede waaier aan muziekstijlen: van klassiek tot nieuw gecomponeerde muziek, van religieus tot pop. De laatste jaren hebben zij de tijdloze schoonheid van gregoriaanse zang ontdekt. In samenwerking met Herman Finkers zongen zij de Missa in Mysterium en ontwikkelden ze onlinecursussen gregoriaans. In 2021 startte hun programma ‘Zing je sterk’ dat Long-Covid patiënten met zang- en ademoefeningen helpt bij hun herstel.

Namgyal Lhamo is een wereldberoemde Tibetaanse zangeres en luitspeler, geboren in Nepal, momenteel woonachtig in Utrecht. Ze zingt Tibetaanse opera, folk en boeddhistisch repertoire en is een veelgevraagd artiest op internationale vredesfestivals. Haar pure zang is onder andere te horen in de filmmuziek van ‘Seven Years in Tibet’.

Sally Hanna heeft een gouden stem en zingt in de Koptische kerk Utrecht. In Egypte vormen Kopten de belangrijkste christelijke gemeenschap. In hun erediensten versmelt de Arabische taal met de christelijke cultuur en worden prachtige liederen gezongen.

Gabriel Erlach is woordkunstenaar, verslaggever bij RTV Utrecht en initiator van velerlei culturele programma’s. Zij is een trotse bewoner van en echte spin in het web in Kanaleneiland.

Randa Awad is schrijver en publicist met Palestijnse roots, afkomstig uit Syrië. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde in Damascus. Sinds 2015 woont zij met haar twee dochters in Utrecht. Awad schrijft korte verhalen, poëzie en theaterstukken.

Claartje Kruijff spreekt op 10 november een openingswoord over de kerk als vrijplaats voor rust, bezinning èn ontmoeting. Zij was in 2018 theoloog van het vaderland en is nu dominee in de Geertekerk.  

900 jaar Utrecht
Het motto van het Utrechtse jubileumjaar luidt ‘Stad zonder muren, open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar’. Dit sluit volgens Jeanneke den Boer perfect aan bij de missie van Culture Connection. “Utrecht is een stad met een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, met een veelheid aan culturen, geloofsovertuigingen en leefwijzen. Met Culture Connection willen we artiesten en publiek van diverse achtergronden, mensen die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen, samenbrengen. Met onze programma’s streven we ernaar denkbeeldige muren tussen groepen te doen verdwijnen en willen we ontmoeting, een goed gesprek, maar ook artistieke uitwisseling en muzikale samenwerking mogelijk maken. Daarbij gaan we ook op zoek naar gedeelde passie en toekomstdromen, maar belichten we ook de verschillen en contrasten.” 

Meer informatie en tickets via www.culture-connection.org.

Partners
Women’s Voices, een initiatief van stichting Culture Connection, komt tot stand in samenwerking met Utrecht 900, Geertekerk/Remonstrantse Gemeente Utrecht, Sint Maarten Utrecht, Utrecht in Dialoog, Resto VanHarte, Residenties in Utrecht, Gabriel Erlach en vele anderen. Met dank aan de gemeente Utrecht, KF Hein fonds.

Bron: Culture Connection | Foto: Anne-Claire de Breij

(Visited 308 times, 1 visits today)
Sluiten