Geschreven door 13:32 Boeken, Opinie • Een reactie

Recensie van ‘Twee zwervers verliefd’ van Wim en Eliane Jansen

Twee zwervers verliefd is een persoonlijk en openhartig boek geschreven door theoloog Wim Jansen en zijn vrouw Eliane. Zij schrijven afwisselend over hun gezamenlijk leven. Zoals bekend van Wim Jansen schrijft hij heel persoonlijk, en zijn vrouw Eliane ook. Het is heel knap om zo’n onderhoudend verhaal over hun leven te schrijven. Door de korte afwisselende hoofdstukjes van Wim en Eliane is het boek prettig leesbaar is en wordt hun verhaal steeds van twee kanten belicht. Vrijelijk schrijven zij over hun relatie, hun intieme leven, de liefde voor elkaar en God en hoe dit voor hen met elkaar samenhangt. Wat een voorrecht om zo’n liefdesrelatie te hebben die een heel leven stand houdt.

Door: José van der Loop | Foto: Pixabay

Wat is het geheim? Het boek beschrijft hoe zij met elkaar meegroeien, hun gezin met kinderen, de dagelijkse beslommeringen en de vele verhuizingen. En hun gezamenlijke spirituele groei. Dit alles maakt hun leven samen tot een voor meerdere mensen herkenbare ‘pelgrimage van het gewone leven’. Hoe fijn is het om daar deelgenoot van te zijn via dit boek en er soms ook jezelf in te herkennen?

Mooi is ook om te lezen hoe zij samen optrekken in hun spirituele en religieuze pad. Dat maakt van hen niet alleen twee zwervers maar ook twee zoekers.

Met name de spirituele tocht van Wim die voert van de kerkelijke structuren naar een nieuwe, eigen zienswijze op religie en God. Op hilarische wijze vertelt hij over hoe hij de vrije ruimte zocht in de kerk door popmuziek te introduceren als dominee, wat hem de titel ‘popdominee’ en veel jonge mensen opleverde. Daar eindigt zijn spirituele weg niet. Die gaat voort, misschien niet eens zoekend maar de weg lijkt zicht te ontvouwen langs inzichten als stilte, het gemis van de God uit zijn jeugd en het gevoel innerlijk vrij te zijn in de ruimte van God. Een meanderend pad dat zichzelf lijkt te ontvouwen. Met als rode draad ‘groeien in liefde’.

Bijzonder is de godservaring die Wim een aantal keren beschrijft. En omschrijft als ‘die vreemde innerlijke gloed’ die innerlijk opkomt wanneer hij bijvoorbeeld voorgaat in een uitvaart. Hij noemt dat in zijn columns ook wel ‘godgevoel’, wat ook een bevestiging voor hem is: ‘het is waar, de liefde is waar en God is waar’.

Liefde komt in dit boek rijkelijk aan de orde. God is liefde, stelt Wim, want de liefde kan niet anders dan rechtstreeks uit God gevloeid zijn. De liefde van God en de liefde van Wim met en voor Eliane vloeien in elkaar over. Liefde loopt als een rode draad door het hele boek heen.

Ook Eliane beschrijft haar weg en het is mooi om over haar eigen transformatie ten opzichte van de relatie met haar moeder te lezen. Naast Wim heeft ook Eliane haar rol in het onderwijs en werken met speciale kinderen, waarover ze enkele ontroerende anekdotes beschrijven en voor wie ze beiden veel hebben gedaan.

Kortom, een menselijk geschreven boek vol herkenbare, soms hilarische situaties en gedurfde openhartigheid. Het is bijzonder om op deze manier een inkijk in de levens van deze twee mensen te krijgen. Een kleine kanttekening is de omvang, maar het is beslist een aan te raden boek met een rijkdom aan levenswijsheden!

Boekgegevens
Titel: Twee zwervers verliefd – van pleisterplaats naar pleisterplaats | Auteurs: Eliane en Wim Jansen | Aantal pagina’s: 334 | Uitgeverij: Uitgeverij Van Warven | Prijs: € 24,95

José van der Loop verdiept zich graag in verschillende wijsheidstradities. Voor haar gaat het in het leven om liefde, mystiek en persoonlijke transformatie. Dat brengt ze met veel enthousiasme in de vorm van (online) lezingen en workshops. Meer informatie tref je op: www.yogafilosofie.nl.

Steun Ongrond
Steun Ongrond en bestel het boek Twee zwervers verliefd van Wim en Eliane Jansen nu via Ongrond. Dat kan door een mail te sturen naar info@ongrond.nl. U krijgt dan z.s.m. een bevestiging.

(Visited 352 times, 1 visits today)
Sluiten