Geschreven door 18:05 slider, Verdieping • 3 Reacties

Het domein van de Liefde

Dank Liefde, dat je aan mij gesleuteld hebt om nog bewuster en intenser jou te ondergaan, zo onbevattelijk en overvloedig, dat ik als vanzelf uitkom bij het woord ‘God’. Vooral ’s nachts bevind ik mij soms plotseling badend in een warm en vloeiend licht. Dan ben ik misschien in de slaap een grens gepasseerd en zalig beland in een ander domein.

Door: Wim Jansen | Foto: Pixabay

Het heeft te maken met egoloosheid. Ik noemde het al in mijn vorige artikel Waarom bestaan mensen eigenlijk? Wie het domein van de Liefde betreedt ontdekt het als een uitdijend universum.

Echter, wat ik in deze fase vooral ontdek is dat het er niet om gaat dat ik een hele weg af te leggen heb om een nog beter mens te worden, maar dat ik – nog meer dan ik al ben – BEVRIJD mag zijn. Het is een bevrijd zijn van de last van je ego, let wel, niet je ik, maar het ego dat uitsluitend bezig is te overleven en dat feitelijk alleen bestaat uit angst.

Bevrijd van het ego, dat voelt als een verrukkelijke gewichtloosheid.

Anders gezegd: dat er een nog grotere schat voor ons is weggelegd als je dieper het bos in gaat. Dat is een uitdrukking van Johannes van het Kruis, waar ik ooit eens over gepreekt heb: Ga dieper het bos in. Niet om de perfectie te bereiken maar om een nog overvloediger genade op het spoor te komen. 
Om de volheid van psalm 23 te ontdekken en te ervaren: Mijn beker vloeit over. 

Ik heb heel lang gedacht dat ik er nu wel zo’n beetje ‘was’. Maar nu is mij van alles overkomen, dat ik zie als nog weer een leerschool. Geen leerschool van bloed, zweet en tranen, geen leerschool van rode strepen en ‘doe beter je best’, maar een leerschool in het proeven van de zoetheid van de honing. Een zoetheid die naar God reikt.

Domein

En weer bevind ik mij
in dit domein,

dit wonderlijke land
in mij

van liefde louter
en alleen

en alles warm en goed en zo
zonovergoten,

er moet wel sprake zijn  
van God.

Over Wim Jansen
Wim Jansen (1950) is theoloog, schrijver en dichter, aan christendom en religie voorbij – en uitgekomen bij de mystiek van de Liefde. Hij is emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg en was ook lange tijd werkzaam in het onderwijs, met name aan de Hogeschool Zeeland. Afgelopen zomer verscheen zijn boek Brandend verlangen. Voor meer info: www.wimjansen.nu.

(Visited 441 times, 1 visits today)
Sluiten