Geschreven door 07:20 Boeken

Thomas Merton – Zen en de gretige vogels

Later deze maand verschijnt bij uitgeverij Damon Zen en de gretige vogels van Thomas Merton. Willy Eurlings vertaalde dit boek van Merton van het Engels naar het Nederlands.

Roofvogels cirkelen rond op zoek naar voedsel, maar tevergeefs. “Wanneer ze zijn verdwenen verschijnt plotseling het ‘niets’ dat, de ‘niemand’ die er was. Dat is zen. Het was er al de hele tijd, maar de aasvogels hebben het niet gezien, omdat het niet hun soort prooi was.” Gretigheid en het willen grijpen en begrijpen moeten plaats maken voor de pure, directe ervaring van de grond van ons bestaan.

In Zen en de gretige vogels onderzoekt Thomas Merton, vaak in samenspraak met zenmeester D.T. Suzuki, de rationele ongerijmdheden van zen. Met Japanse kunst en filosofie, en de geschriften van woestijnvaders, Augustinus, Eckhart en anderen, verkent hij overeenkomsten en verschillen tussen christelijke mystiek en zen.

Verwijzend naar analogieën tussen zen en christelijke mystiek laat Merton zien dat zen ons kan helpen om ons christelijk geloof veel meer te zien als een levende ervaring. De nadruk op de leer speelt in de geloofsbeleving van katholieken zo’n overheersende rol dat die aandacht voor de geloofservaring vaak ondersneeuwt. Zen kan ons leren verder te gaan dan de formulering van het geloof, niet om deze te verwerpen, maar om tot grotere innerlijke diepte te komen.

Over Thomas Merton
Thomas Merton (1915-1968) was een Amerikaanse trappist, katholiek theoloog, hedendaags mysticus, dichter, bestselling auteur en sociaal activist. Hij leefde in de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Gethsemani bij Bardstown in Kentucky, VS. Hij was een pionier van de dialoog met oosterse religies. Hij bracht ook als 1 van de eersten christelijke spiritualiteit en contemplatie binnen het bereik van leken. Hij schreef meer dan 70 boeken waarvan zijn autobiografie Louteringsberg (The Seven Storey Mountain, 1948) het meest bekende is. Daarin beschrijft hij onder andere zijn bekering op 23-jarige leeftijd en zijn latere intrede.

Over de vertaler
Willy Eurlings is voorzitter van de Stichting Mertonvrienden in de Lage Landen. Hij vertaalde al meerdere teksten van Thomas Merton.

Boekgegevens:
Auteur: Thomas Merton | Titel: Zen en de gretige vogels | ISBN: 9789463403061 | Prijs: € 19,90 | Aantal pagina’s: 216 | Uitgeverij: Damon | Verschijnt in september 2021

Klik hier om het boek alvast te bestellen.

Bron: Damon

(Visited 164 times, 1 visits today)
Sluiten