Geschreven door 07:15 Verdieping • 3 Reacties

Gesprek met een verbaasde oncoloog

Heeft de geest invloed op je lichaam? Zo ja, in hoeverre? Bijvoorbeeld op je gezond of ziek zijn? Hoewel ik een ongeneeslijke ziekte onder de leden heb en het er beroerd voor staat met mijn vitale waarden heb ik ongelooflijk veel energie. Deze week had ik een gesprek met een oncoloog die mijn cijfers bekeek en een en ander niet kon rijmen. Het had een opmerkelijke uitkomst, dit gesprek met een verbaasde oncoloog.

Door: Wim Jansen

Voor de goede orde, wat betreft genezing van kanker geloof ik niet in zoiets als ‘positief denken’, althans niet in die zin dat daarvoor de kankercellen op de vlucht zouden slaan. Die overtuiging vind ik juist onbarmhartig: als je niet geneest ben je blijkbaar niet positief genoeg geweest…? Ga je dood aan de kanker, is het ook nog eens je eigen schuld. Om dezelfde reden geloof ik ook niet in het ‘overwinnen’ van de kanker. En ik geloof evenmin in een ‘groot geloof’ noch in mirakels. 

Geestkracht en liefde
Niettemin gebeuren er soms raadselachtige dingen. Toevallig heb ik contact gekregen met een oncoloog, niet door mijn ziekte maar via een ander circuit, dus naast de reguliere medische molen waarin ik verkeer. Een molen waarin ik eerlijk gezegd, dankzij corona, met telefonische consulten genoegen moet nemen. In die gesprekken worden alleen cijfertjes meegedeeld.

Mijn ‘particuliere’ oncoloog echter bood mij aan om eens rustig mijn dossier en scan te bekijken en te overleggen hoe het er voor stond. Hij constateerde dat de stoute waarden te hoog en brave waarden te laag waren, dat cijfers niet liegen en dat die vooral vertellen dat ik heel veel niet meer kan, in ieder geval: niet meer zou moeten kunnen.  

Toen kon ik niet anders dan hem het andere verhaal te vertellen. Namelijk dat ik blaak van energie en levenslust en fitheid. Dat ik deze zomer twee boeken publiceer: Brandend verlangen en het liefdesboekje Kijk eens lief (zie foto hiernaast). Dat ik aan een volgend boek bezig ben. Dat ik elke morgen meer dan een uur fiets en wandel. Dat ik vaak in kerkdiensten voorga, lezingen houd, gesprekken met mensen voer. En als klap op de vuurpijl: dat mijn lief en ik nog altijd een vurig liefdesleven hebben.

Allemaal dingen die ik volgens de cijfers niet behoor te kunnen. En cijfers liegen niet, nee, maar ik toch echt ook niet!

Er zal vast een fysieke verklaring voor zijn maar ‘mijn’ nuchtere en bekwame oncoloog, die toch het nodige heeft meegemaakt, kon die niet uit de hoge hoed toveren. Hij gaf eerst te kennen er niets van te begrijpen en ondernam vervolgens een poging om mijn wonderlijke energie op totaal andere wijze te duiden: “Dat moet te maken hebben met de geestkracht en de liefde waaruit je leeft. Die maken meer mogelijk dan de cijfers suggereren.”

Liefdesenergie bestaat
Ik kan er niet omheen, niet omdat ik dat wil geloven, maar omdat ik het ervaar. Ik weet dat liefde – en meditatie daarop – werken als neurotransmitter en ongelooflijk veel energie genereren. Dat moet wel aan de hand zijn met mijn persoontje in mijn situatie. In ieder geval is het mijn dagelijkse bevinding dat liefdesenergie bestaat. In die zin kun je zeggen dat ‘God bestaat’ want dat is precies wat ik onder God versta: liefdesenergie.

Begrijp me goed, ik denk heus niet dat ‘geestkracht en liefde’ mij zullen genezen van mijn kanker. Er komt een moment dat de kankercellen ook met mijn energieke lijf aan de haal gaan. Maar zolang dat niet het geval is geeft de liefdesenergie mij wel de kracht. De kracht om niet alleen maar ziek te zijn, om niet mijn ziekte te worden, om mijn fysieke conditie te overstijgen. En als ik fysiek het loodje leg weet ik zeker dat mijn geest wel overeind blijft dankzij deze liefdesenergie. Dankzij God dus.  

Cijfers en stofjes hebben niet het laatste woord.

Over Wim Jansen
Wim Jansen (1950) is theoloog, schrijver en dichter, aan christendom en religie voorbij – en uitgekomen bij de mystiek van de Liefde. Hij is emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg en was ook lange tijd werkzaam in het onderwijs, met name aan de Hogeschool Zeeland. Deze maand verschijnt zijn boek Brandend verlangen. Voor meer info: www.wimjansen.nu.

(Visited 653 times, 1 visits today)
Sluiten