Geschreven door 18:36 Boeken

Rilke en de wijsheid – De kunstenaar als leraar

Komende maand verschijnt bij uitgeverij Prometheus Rilke en de wijsheid – De kunstenaar als leraar van Jan Oegema.

Over het boek
De dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926) wordt veelal als leraar gezien. De brieven van zijn hand, vooral de brieven die gericht waren aan de jonge dichter Frans Xaver Kappus, vormen nog altijd een inspiratiebron voor beginnende dichters en andere kunstenaars. Die brieven en veel van zijn gedichten tonen Rilkes bedachtzaamheid in het omgaan met grote thema’s als natuur, kunst en rouw.

Naast zijn leraarschap is hij leerling geweest. Van Lou Salomé leerde hij onder andere het vrouwelijke in zichzelf te zien; het vrouwelijke als onlosmakelijk verbonden aan het mannelijke. Auguste Rodin leerde Rilke om zijn blik naar buiten te richten en aandachtig te kijken. Er is echter geen rechte lijn te trekken van Rilkes rol als leerling naar zijn rol als leraar: soms speelt hij beide rollen tegelijkertijd. Het is fascinerend om te zien hoeveel Rilkes er naast elkaar bestaan.

In Rilke en de wijsheid onderzoekt Jan Oegema de ontwikkelingen die Rilke als leerling en leraar doormaakt. Hij toont de nuances en ambiguïteiten die veelal achterwege worden gelaten. Zo weet hij Rilke neer te zetten als mens van vlees en bloed, zonder af te doen aan de wijsheid die uit zijn geschriften te halen valt. Jan Oegema (1963) is letterkundige. Namens het Open klooster organiseert hij retraites en leesclubs. Eerder schreef hij over Meister Eckhart, Etty Hillesum, Lucebert, Hans Faverey, Imre Kertész en Wysława Szymborska.

Over de auteur
Jan Oegema (1963) is letterkundige. Namens het Open klooster organiseert hij retraites en leesclubs. Eerder schreef hij over Meister Eckhart, Etty Hillesum, Lucebert, Hans Faverey, Imre Kertész en Wysława Szymborska.

Boekgegevens
Voor de boekgegevens: klik hier.

Bron: Prometheus

(Visited 610 times, 1 visits today)
Sluiten