Geschreven door 07:52 Actueel

Van Paradijs naar Paradijs

A.s. zaterdag wordt in Hoek (Zeeuws-Vlaanderen) het boek Nieuwe erpels smaakten naar God van Wim Jansen gepresenteerd. Jos van Oord mocht de tekst van dit boek alvast lezen, en schreef onderstaande recensie.

Door: Jos van Oord | Foto: Pixabay

Er was in Zeeuws Vlaanderen een buurtschap met de naam Paradijs. Het bestond uit drie boerderijen. De naam is ooit ontstaan doordat er een man en een vrouw woonden met de voornamen van Adam en Eva. Ooit woonde Wim Jansen er. In zijn nieuwste boek Nieuwe Erpels smaakten naar God schrijft hij over zijn jeugd (jaren vijftig en zestig) in het Paradijs. De ondertitel van het boek, ‘Heimwee naar het Paradijs’, dekt de lading van deze bundel vol met lieve, tedere, kleine herinneringen aan wat ooit was. In 2013 kwam Jansen al met een boek, Vlammend Paradijs, over zijn tijd in een uithoek van de polder van Zeeuws-Vlaanderen. In Nieuwe Erpels smaakten naar God wordt de naam Paradijs nog meer een beeld  voor alles wat Jansen geluk bracht, goed deed. En dat is veel. De luchten, de aarde, de geuren, mensen, gebeurtenissen en ook de ‘nieuwe erpels’: “En de smaak van die nieuwe erpels! Zo speciaal, zo aarde en zo nieuw, heel licht zoetig. Ze smaakten naar God.”

God speelt een intieme rol in het leven van Jansen. God als gevoel, als sfeer, als ‘je allerdiepste binnenste’. De tederheid zelf. Daarmee komt God ook heel dichtbij en is in alles om je heen, in je, en dus ook in de aardappel. Het paradijs is bij Jansen vooral metafoor voor alles wat met liefde van doen heeft, met ruimte, heilige ruimte. Het concrete Paradijs in Zeeland is dan wel weg, maar het symbolische Paradijs is gebleven. Jansen ontdekt dat door wat hij ervaart in het leven, met zijn geliefde Eliane, in de natuur, in hoe hij van Paradijs naar Paradijs naar Paradijs trekt. Juist die ervaring biedt Jansen troost, zeker nu hij leeft met een naderend afscheid van het leven.

“Ik heb de dood altijd als een moeder gezien in wie ik terugkeer.” Daarom, zo is het gevoel van Jansen, zal hij na zijn dood dichterbij zijn dan ooit in zijn leven. Er is een Paradijs in de toekomst.

Het boek, uitgegeven bij Morgenland, is mooi vormgegeven. Regelmatig kom je foto’s tegen van wat ooit was, daar in het verre Zeeuwse. De foto’s en de teksten brengen je heel dicht bij je eigen Paradijs-ervaringen. Een troostrijk boek!

Voor boekgegevens of om het boek te bestellen: klik hier.

Jos van Oord is theoloog en oud-predikant

(Visited 21 times, 21 visits today)
Sluiten