Geschreven door 18:09 Actueel, Agenda

Lezing 17 februari – Mantra en de Shiva Sutra – hoe Bewustzijn het universum creëert

De Shiva Sutra is een geweldig en diepgaand geschrift! Het bestaat uit een verzameling van zevenenzeventig aforismen die een van de basisgeschriften vormen van de traditie die bekend staat als het zogenaamde Kasjmir Shaivisme. De Shiva Sutra is een geweldige sutra voor wie een diepe duik wil nemen in de kennis van de aard van Bewustzijn – hier genoemd de Ultieme Werkelijkheid – en Goddelijke kracht die samenkomt in de monade, de ziel en de mens. De Shiva Sutra’s bieden een diepgaande beschrijving van hoe individuele en universele bewustzijnsaspecten elkaar beïnvloeden.

De Shiva Sutra’s, geschreven in het Sanskriet, worden beschouwd als openbaringen en werden eeuwenlang via een mondelinge traditie van leraar op leerling doorgegeven voordat ze in de late 8e of vroege 9e eeuw voor het eerst werden opgeschreven. Deze sutra’s behoren tot het Kashmir Shaivisme, een non-dualistische stroming die enkele overeenkomsten deelt met Advaita Vedanta, maar Shiva identificeert als de actieve Ultieme Realiteit van het universum.

Het eerste deel van de lezing richt zich op het concept van universeel bewustzijn volgens de Shiva Sutra, waarbij we dieper ingaan op hoe Bewustzijn de ware natuur van het Zelf is en hoe materiële kennis ontstaat door associaties met de fenomenale wereld. We bespreken de vier bewustzijnstoestanden, en de kracht van de wil die een centrale rol speelt in het pad naar spirituele verlichting.

Vervolgens gaan we in op de aard van goddelijke geopenbaarde Kracht in alles dat bestaat, de Shakti kracht, hier vinden we de bron van geluid – nada – en de bron van alle mantra. Het eerste aforisme of vers is van dit deel vertelt dan ook: ‘het denkvermogen is mantra’. Vervolgens verkennen we de opkomst van aangeboren kennis, waarbij we verder ingaan op hoe de geest intrinsiek ‘mantra’ is. En waarom mantra’s een effectieve manier om je bewustzijn te verhogen en te ontvouwen.

In het laatste deel van de lezing onderzoeken we de transformaties die een individu kan ondergaan op het spirituele pad. We bespreken hoe materiële kennis leidt tot binding aan de wereld door associaties, wat de rol van maya (illusie) is, en hoe spirituele beoefeningen kunnen helpen om deze illusies te overwinnen. Meditatie en innerlijke discipline worden zijn daarbij als essentiële middelen om hogere staten van bewustzijn te bereiken en volledige spirituele bevrijding te realiseren.

Onderwerpen in deze lezing: 

  • Introductie van de Shiva Sutra’s en het Kasjmir Shaivisme
  • Wat de aard van Bewustzijn is volgens de Shiva Sutra
  • De aard van goddelijke kracht, Shakti, als bron van geluid en mantra
  • De aard van denkvermogen
  • Methoden voor bewustzijnsontplooiing
  • Relevante boeken en leraren

We laten ons inspireren door moderne en oude leraren zoals de theosoof I.K. Taimni, swami Lakshman Joo, indoloog Mark Dyczkowski en anderen!

Deze lezing vindt plaats in samenwerking met de Theosofische Vereniging Nederland. Meer informatie over de lezingen en andere evenementen treft u op de website van de Theosofische Vereniging www.theosofie.nl en op de website van José van der Loop www.yogafilosofie.nl

Je ontvangt achteraf een samenvatting van de lezing en links naar geschriften, methodes, filmpjes die tijdens de lezing besproken worden. Je hoeft geen voorkennis te hebben. Meer informatie vind je op www.yogafilosofie.nl onder agenda.

De lezing wordt gegeven door: José van der Loop.

Praktische informatie
Datum: maandag 17 februari 2025
Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur
Kosten – 15 euro – na betaling via Tikkie of per bank ontvang je een Zoom link
Locatie: online via Zoom
Aanmelden via: yogafilosofie@gmail.com

De lezing wordt gegeven door José van der Loop in samenwerking met de Theosofische Vereniging Nederland. Meer informatie: www.yogafilosofie.nl en www.theosofie.nl

(Visited 9 times, 1 visits today)
Sluiten