Bij uitgeverij IJzer verschijnt in mei de eerste integrale, tweetalige uitgave van Het Getijdenboek (Das Stunden-Buch) van Rainer Maria Rilke in het Nederlandse taalgebied, ruim honderd jaar na verschijnen in 1905.
Het geldt als de eerste belangrijke bundel van Rainer Maria Rilke (1875-1926), bestaande uit drie delen die in 1899, 1901 en 1903 ontstonden. Het is een gebedenboek, een spirituele (zoek)tocht en een opgave: God leeft niet in het licht en in de hemel, maar donker, in het ‘Seiende’, de concrete werkelijkheid, en kan door de (dicht)kunst aan het licht gebracht worden. Maar het is ook een biografisch pad met invloeden uit de Romantiek, de mystiek, de esthetiek en de contemporaine kunst, waarbij Rilke de glorie van de Renaissance verwerpt ten gunste van de noordelijke eenvoud, die hij ziet in de Russische iconografie en het Noord-Duitse landschap (eerste en tweede deel) en een innerlijke armoede opwerpt tegenover het moderne, ‘ontmenselijkte’ grootsteedse leven in Parijs (in het derde deel).
Het getijdenboek heeft Etty Hillesum en Lucebert geïnspireerd.
Gerard Kessels (1951), in Maastricht opgegroeid met de Duitse en de klassieke talen, verbonden aan het Poëziecentrum Nederland, kwam vanaf 2010 door zijn dichtgroep en het Open Klooster in contact met Rilke en andere dichters en raakte met name door de poëzie van Rilke geïnspireerd. Vanaf 2018 vertaalt hij de poëzie van Rilke en deze bundel is de eerste in een reeks.
Eerder verscheen van Rilke: De elegieën van Duino, De sonnetten aan Orpheus en Auguste Rodin.
Voor meer informatie of om dit boek te bestellen: klik hier.
Bron: Uitgeverij IJzer