Geschreven door 06:15 Boeken

Vrede in het na-christelijk tijdperk – Het boek dat niet mocht worden uitgegeven

Volgende maand verschijnt bij uitgeverij Damon Vrede in het na-christelijk tijdperk Het boek dat niet mocht worden uitgegeven van Thomas Merton.

In deze tijden van oorlog, in Europa en daarbuiten, is dit boek van Thomas Merton actueler dan ooit. Hij schreef het in 1962 toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was en het uitbreken van een kernoorlog waarschijnlijk leek. Hij beschrijft hoe het christendom vanaf de begintijd tot in de 20ste eeuw over oorlog heeft gedacht. Het door Augustinus geïntroduceerde begrip ‘rechtvaardige oorlog’ speelt daarin een cruciale rol. Merton bespreekt morele dilemma’s ten aanzien van oorlogs- en vredesvraagstukken vanuit de christelijke moraal, die sinds de Eerste Wereldoorlog steeds minder relevant lijkt te zijn geworden voor politieke besluitvorming. Ook het handelen van mensen die zich christen noemen staat vaak op gespannen voet met het evangelie. Omdat het christendom voor velen slechts een façade is geworden spreekt Merton van het na-christelijk tijdperk.

Zijn orde verbood publicatie van Mertons boek, omdat het niet passend was dat een monnik zich met dit soort zaken bezighield. Het pas in 2004 uitgegeven boek verschijnt nu voor het eerst in een Nederlandse vertaling.

Eerder verschenen
Bij Uitgeverij Damon verscheen een Nederlandse vertaling van Jim Forest over Thomas Merton, Leven met wijsheid, Een biografie van Thomas Merton.

Eerder verscheen bij Uitgeverij Damon van Thomas Merton Zaden van contemplatie, Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer, Overdenkingen in eenzaamheid en Zen en de gretige vogels.

Over de auteurs
Willy Eurlings is voorzitter van de Stichting Mertonvrienden van de Lage Landen. Hij vertaalde meerdere teksten van Thomas Merton, o.a. Zaden van contemplatie, Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer, Overdenkingen in eenzaamheid, Zen en de gretige vogels en Vrede in het na-christelijk tijdperk.

Jim Forest (2 november 1941 – 13 januari 2022) was een Amerikaanse schrijver, orthodox – christelijke lekentheoloog, pedagoog en vredesactivist.

Boekgegevens
Titel: Vrede in het na-christelijk tijdperk | Auteur: Thomas Merton | Vertaler: Willy Eurlings | Met een voorwoord van: Jim Forest | ISBN: 9789463403382 | Aantal pagina’s: 192 | Prijs: € 19,90 | Zal verschijnen: oktober 2022

Bestel dit boek via Ongrond en steun hiermee Ongrond. Dit kan door een mail te sturen naar de redactie van Ongrond via info@ongrond.nl. Zodra het boek verschijnt, wordt u een exemplaar toegezonden.

Bron: Ongrond/Damon

(Visited 185 times, 1 visits today)
Sluiten