Geschreven door 13:56 Boeken

Binnenkort verschijnt: ‘Blijven is nergens – Het Europa van Rilke’ van Florian Jacobs

Rainer Maria Rilke (1875-1926) is een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Gedurende zijn hele leven reisde de dichter door Europa. In zijn werk treffen we de vele landen die hij bezocht, hun culturen, landschappen, kastelen en steden. Filosoof en dichter Florian Jacobs reisde Rilke achterna, van Praag, München en Berlijn naar Parijs, Rome en Venetië. En natuurlijk naar het kasteel van Duino, waar Rilke begon te werken aan zijn beroemdste geschrift: De elegieën van Duino.

Het boek Blijven is nergens, dat ca. 15 juni a.s. verschijnt, biedt een fascinerende kennismaking met Rilke, met zijn werk en met de wereld waarin zijn oeuvre tot stand kwam: het Europa van honderd jaar geleden. Dit literair-historische reisverslag gaat ook in op Rilkes levensopvatting dat de reis de belangrijkste handeling is: Rilke bloeide op als hij onderweg was, en verwelkte zodra hij zich lange tijd ergens moest ophouden. ‘De open wereld is de enige wenselijke wereld’, om met de grote dichter zelf te spreken.

‘Elk gedicht nodigt ons uit tot een reis die begrenzing overtreft. Rilkes leven overziend, zien we dat reizen en dichten fundamenteel samengaan. Zonder reis geen impulsen, zonder impulsen geen poëzie, zonder poëzie geen Ergänzung tot en van de wereld.’

Over de auteur:
Florian Jacobs (1989) is schrijver, dichter en filosoof. Hij is werkzaam bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Jacobs studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde zowel fictie als non-fictie, waaronder Markante denkers (met Frans Jacobs, 2016) en de dichtbundel Zwaan en zang (2017).

Voor boekgegevens: klik hier.
Wilt u Ongrond steunen, bestel dit boek dan alvast via Ongrond. Dat kan door een mail te sturen naar info@ongrond.nl met hierin uw naam en postadres. U krijgt het boek en de nota dan z.s.m. toegestuurd.

Bron: Boom uitgevers

(Visited 425 times, 1 visits today)
Sluiten