Geschreven door 07:03 Opinie

Trump met zijn aanhangers in gebed

Dagblad Trouw van 26 mei bevat een foto van Trump die met een aantal van zijn aanhangers aan het bidden is. Toen ik die foto zag, kwam vanuit mijn onderbuik de reactie: “Walgelijk, wat hypocriet, ze maken er een show van”. Daarna kwam de vraag op: ‘Wat bezielt die aanhangers? wat zouden ze bidden?’

Door: Wim Davidse

Ze staan in opperste devotie; Trump in het midden, twee aanhangsters leggen hun hand op zijn arm. De foto lijkt bewust te zijn geënsceneerd: de kleinste personen staan aan de rand, naar het midden toe staan de grotere en Trump spant de kroon. Hij is langer dan zijn zeven aanhangers en staat precies in het midden.

De tekst bij de foto maakt duidelijk wat die ‘evangelicals’ bezielt. Kim Wade, presentator bij de commerciële Amerikaanse radiozender WYAB, zegt dat Trump Amerika weer ‘great’ maakt. “Hij wordt omringd door slangen, mensen die hij niet kan vertrouwen, en toch blijft hij winnen. Voor mij bewijst dat: God is aan het werk. Je ziet Zijn vingerafdrukken overal in Trumps Witte Huis”. Deze Wade zegt verder in het artikel dat Trump nog een rol heeft: “Het verdedigen wat goed en heilig is. Tegen linkse krachten die zouden samenspannen om Amerika te veranderen”.

Don Hartness van de Tea Party-beweging zegt in hetzelfde stuk wat goed en heilig is: “Gezin, geloof, arbeidsethos”. Volgens hem “dragen christenen de moraal”. Het homohuwelijk en de acceptatie van transgenders zijn daarbij schrikbeelden van conservatieve christenen. Trump mag dan wel het grootste gedeelte van zijn leven ‘een liberal’ zijn geweest, maar nu is hij in hun ogen overgelopen van het goddeloze naar het gezegende kamp. Ik kan me nu wel ongeveer voorstellen wat de aanhangers van Trump aan het bidden zijn en daarbij zullen ze ook bidden voor zijn herverkiezing.

Dat is toch wel fijn, als je tot het gezegende kamp behoort en de president voert zo’n beetje Gods wil uit. Als je jouw waarden ‘goed en heilig’ verklaart ga je God wel erg naar je eigen beeld modelleren. Een God die je eigen ‘ikje’ moet stutten, te midden van een chaotische, veranderende wereld.

Samuel Lee
We hebben nu in Nederland een Theoloog des Vaderlands, Samuel Lee, die in het verleden ook min of meer dit soort opvattingen heeft gehuldigd. In het juni-nummer van Volzin beschrijft Lee hoe hij een hele ontwikkeling in zijn godsbeeld heeft doorgemaakt. Hij zat hoog in de rangen van de Pinksterbeweging en geloofde toen “dat God liefde is, maar als je niet in Hem gelooft kom je in de hel”. Dat in de hel komen heeft hij losgelaten, voor Lee is God liefde. Punt, geen maar erbij. Hij is gaan inzien dat we ons eigen godsbeeld scheppen. “Je creëert een God bij hoe je de wereld wilt zien”. ‘God is allesomvattend’ is nu Lee’s godsbeeld. “Hij is in de schepping de kracht waar alles om draait. Tegelijkertijd is God voor mij liefde.”

Lee zegt ook in dit Volzin-interview dat hij vorig jaar zomer het boek Het Christus mysterie las van de Amerikaanse franciscaan Richard Rohr (1943). Die heeft een heel universele en inclusieve boodschap. Vooral ‘het God in alles zien’ was voor Lee heel herkenbaar. Lee is geen lid meer van de georganiseerde Pinksterbeweging maar nog wel voorganger van een gemeente in Amsterdam-Zuidoost.

Godsbeeld
Ik vind het mooi dat iemand zo’n ontwikkeling in zijn godsbeeld doormaakt. Met dat godsbeeld van Lee hoef je niet bang te zijn dat ‘goddelozen’ jouw waarden aantasten. Omdat het zo inclusief is. Dan kunnen evangelicals met de president bidden dat ze mogen inzien dat zwarte levens ertoe doen, bidden dat ze zien dat mensen met een andere seksuele voorkeur mensen zijn zoals zijzelf, bidden dat ze mogen ervaren hoe God in alles is, ook in de natuur.

Wat zou dat een verbinding kunnen geven tussen mensen en tussen mens en natuur. Dan zou America werkelijk ‘great’ kunnen zijn.

Over de auteur
Wim Davidse was werkzaam als projectleider /onderzoeker bij een economisch instituut.

(Visited 245 times, 1 visits today)
Sluiten