Geschreven door 05:10 Boeken

Een prachtig voorbeeld van een calvinistische mystieke tekst

Deze maand verschijnt bij Berne Media | Halewijn een nieuw deel in de reeks Mystieke teksten onder redactie van het Titus Brandsma Instituut: de vertaling van Soliloquium (Alleenspraak) van Willem Teellinck. De predikant Teellinck schreef dit werk in 1628, een mystieke tekst in de traditie van de middeleeuwse ‘alleenspraken van de ziel’. Centraal in de tekst staat het diepe en hartstochtelijke verlangen van een zondaar naar een ontmoeting met Christus (als Bruidegom en Zaligmaker) en naar zekerheid van uitverkiezing.

Soliloquium is een prachtig voorbeeld van een calvinistische mystieke tekst, geschreven in gepassioneerde en rijke taal. Deze nieuwe vertaling sinds dertig jaar stelt deze bijzondere mystieke tekst opnieuw ter beschikking en legt hem open voor een geïnteresseerd publiek.

Willem Teellinck (1579-1629) was bij leven predikant in Middelburg en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie. Door zijn stichtelijke, devotionele en ook mystieke teksten kreeg hij de naam een ’tweede Thomas a Kempis’, te zijn, maar dan ‘gereformeerd’.

Thom Mertens (1953) is neerlandicus, gespecialiseerd in de Nederlandse religieuze literatuur. Hij was tot voor kort hoogleraar aan het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen), instituut voor de studie van spiritualiteit in de middeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden.

Dr. Herman Westerink (1968) is wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut, universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit en gasthoogleraar aan de KU leuven.

Voor boekgegevens of om dit boek alvast te reserveren/bestellen: klik hier.

Bron: Berneboek.com

(Visited 238 times, 1 visits today)
Sluiten