Geschreven door 05:45 Agenda, slider • Een reactie

25-27 november 2020: Meerdaagse ‘Kennismaken met Meester Eckhart’

De middeleeuwse mysticus Meester Eckhart staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Mensen ervaren ruimte in zijn woorden. Ruimte in het geloof, de omgang met God, het denken over jezelf. Ga mee op een ontdekkingsreis door zijn werk.

De Dominicaan Meester Eckhart leefde rond het jaar 1300. Je zou zeggen dat zijn werk inmiddels wel verjaard is, maar niets is minder waar. Sterker nog: zijn populariteit is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Wat hij schreef over God en mens is nog steeds actueel. Eckhart combineert een grote liefde voor God met een scherp inzicht in de menselijke ziel. Mensen herkennen in zijn woorden iets van zichzelf, iets van God, iets waarnaar zij verlangen. Zijn woorden zijn zo open dat hij velen aanspreekt, hoe verschillend hun achtergrond en kerkelijke betrokkenheid ook is.

Over zeven eeuwen heen spreekt Meester Eckhart dus tot ons hart. Maar zijn woorden zijn geen eenvoudige kost. Integendeel. Je moet je tanden erin zetten en ze herkauwen, maar dan blijken ze zeer voedzaam. Dat wil niet zeggen dat je heel intelligent moet zijn om zijn woorden te ‘begrijpen’. Het verstand zit ons eerder in de weg. We proberen dus ook niet na te denken over de teksten van Eckhart; de insteek van deze dagen is eerder: wat gebeurt er in mij als ik deze teksten tot me neem? Wat zegt Eckhart tot mijn ziel? Waag je de sprong: je denken loslaten en gaan ervaren?

Marga Haas is thuis in het werk van deze middeleeuwse mysticus. In twee dagen laat ze de deelnemers aan deze retraite kennismaken met zijn werk. Thema’s die aan bod komen zijn God en mens, contemplatie en actie, onthechting en loslaten. We lezen delen van zijn werk uit de prekenbundel ‘Over God wil ik zwijgen’. Bij aanvang van de retraite ontvangen de deelnemers een exemplaar daarvan. 

Opbouw van de dagen:
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.00 uur: programma
12.10 uur: middagdienst
12.30 uur: maaltijd
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30-20.30 uur: programma
20.30 uur: stiltemeditatie

Begeleiding:
Marga Haas is theologe en verdiept zich in de mystiek. Ze (s)preekt en schrijft er inspirerend over. Ze publiceerde ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Zie www.margahaas.nl.

Programma’s in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We zijn enorm blij vanaf juni weer gasten te kunnen ontvangen in het klooster. We heten u van harte welkom en hopen dat u weer een inspirerende tijd in ons klooster heeft.

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.

Klik hier voor meer praktische informatie.

Bron: Kloosterhuissen.nl

(Visited 656 times, 1 visits today)
Sluiten