Geschreven door 15:05 Agenda

2-6 november: Herfstklooster 2020 over Dorothee Sölle

Van maandag 2 t/m vrijdag 6 november 2020 wordt er in de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen weer een Open Klooster (Herfstklooster) georganiseerd. Onder leiding van Annette Bak, Gert Bremer en Jan Oegema. Bijzondere gast: dr. Andreas Wöhle. Kosten: € 400. Aantal deelnemers: maximaal 16.

In de week van Allerheiligen en Allerzielen staan we een week lang stil bij het leven en werk van Dorothee Sölle (1929-2003). Een veelzijdige en invloedrijke vrouw, dichteres, luthers theologe, organisator van het ‘Politieke Avondgebed’ en auteur van boeken waarin ze mystiek zowel praktisch als politiek maakt: De heenreis en Mystiek en verzet.

Bijzonder is haar versie van de mystieke weg: geen ‘via negativa’ maar een ‘via positiva’, een van vertrouwen en hoop. Een weg die begint met iets wat iedereen kent – verwondering, het elan van het nieuwe begin – die overgaat in leren loslaten (van patronen, overtuigingen, behoeften) en die uitmondt in de durf te vechten voor meer rechtvaardigheid en een schonere aarde.

Sölle zelf vecht daarbij ook voor een schonere taal. Het is opvallend hoe eenvoudig en direct ze schrijft, vooral in de jaren zeventig. Simpele woorden, beelden, symbolen, maar messcherpe zinnen en observaties. Van haar gedichten kun je schrikken, evenals van de openingspagina’s van De heenreis.

Tijdens de retraite bekijken we films, zingen we en bespreken we gedichten in een contemplatieve dialoog. De week begint met een inleiding door Andreas Wöhle, die ooit in Hamburg theologie ging studeren vanwege Sölle, vier jaar lang haar student-assistent was en nu een boek over haar voorbereidt. We volgen zowel de getijden van de monniken als eigen getijden.

Dr. Andreas Wöhle is theoloog, president Evangelisch-Lutherse Synode in de Protestantse Kerk en predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam.

Je kunt je opgeven via annette.bak@kpnplanet.nl. We reserveren drie plaatsen voor nieuwe deelnemers.

Bron: Open Klooster | Foto: Wikimedia

(Visited 76 times, 1 visits today)
Sluiten