Binnenkort zal verschijnen: ‘O hemel, zei de krokodil’

Eind mei verschijnt bij uitgeverij Van Warven in Kampen: O hemel, zei de krokodil – 52 dierenverhalen voor jong en oud om zoiets als God ter sprake te brengen van Wim Jansen.

Bestaat God? – vroeg Matthijs van Nieuwkerk naar aanleiding van Stephen Hawkings laatste boek aan tafelheer Jan Mulder. Nee, antwoordde deze beslist.

Over God wordt meestal gesproken in termen van bestaan en niet-bestaan, geloven en niet-geloven. De auteur, Wim Jansen, wil het woord ‘God’ weghalen uit deze sfeer van feitelijkheid en het brengen waar het volgens hem thuishoort: in de verbeelding van de taal.  

In zijn boek O hemel, zei de krokodil voert hij het woord God op als woord. Woord, metafoor, aanduiding voor een ervaring, een bevinding, een vermoeden, een lege plek.

In 52 dierenverhalen wordt God op ironische wijze ter sprake gebracht, soms expliciet, soms verhuld. Als gapend gat, als vraag, als schreeuw, als verlangen, als licht, als liefde, als ervaring of het ontbreken daarvan, maar altijd als woordspel, verwijzend naar een dimensie van het bestaan waar geen woorden voor zijn.

De verhalen fungeren als zoekplaatjes: Zoek (wat je) God (zou kunnen noemen) in dit verhaal, ook als dat woord er niet in voorkomt.

Dit boek, met elf bijzondere illustraties van zoon Hans Jansen (zie omslag), nodigt uit tot persoonlijke reflectie, maar ook om in gesprek te gaan. Met kinderen, jongeren en zoekende volwassenen voor wie het woord ‘God’ niet vanzelfsprekend maar evenmin kansloos is.

Het is geschreven voor: 
– ieder die zoekt naar woorden voor een mystiek levensgevoel
– ieder die moeite heeft met God als klassiek begrip maar er nog wel in alle vrijheid over wil nadenken
– mensen die met kinderen en jongeren werken in een levensbeschouwelijke setting
– docenten en predikanten die zoeken naar verhalen om het gesprek over God te voeren.

Over de auteur
Wim Jansen, emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg, heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, o.a. Voorbij de leegte  – een spiritualiteit zonder godsdienst, Waar ben je nu?  – over de dood van onze dierbaren, Vlammend paradijs bekentenissen, Dominee zoekt Goddagboek van een laatste zondagmorgen, de dichtbundel Zingen aan de Styx  en meest recent Bron in je brein – bidden tot de God in wie je niet gelooft.

Zie ook zijn website www.wimjansen.nu         

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *